Broodjeszaak Tilburg

 

Een broodjeszaak is iemand die snacks verkoopt, waarvan de belangrijkste soort broodjes zijn. Het woord wordt (afhankelijk van het accent van de portemonnee) uitgesproken met een “f”-klank en het woord komt ofwel van een werkwoord dat inpakken, schikken, borduren enz. betekent, ofwel van een zelfstandig naamwoord dat een specifiek soort voedsel aanduidt (het woord komt van het Franse woord “français” dat gekookt en geserveerd betekent, wat in de Amerikaanse vertaling ook betekent: gekookt en geserveerd in een restaurant).

Hoewel de sandwich al eeuwen bestaat, werd hij in de 20e eeuw een populair hoofdvoedsel voor de mensen in het noorden van de Verenigde Staten. Veel van de Europese immigranten die in de 20e eeuw naar de V.S. kwamen, bleven fan van de sandwich, die zij “Automatessen” noemden. Zij waren het belang van de sandwiches uit hun geboorteland, Afrika, Canada enz. bijna vergeten. Zij beschouwden ze als goedkoop, en gemakkelijk te maken.

De goedkoopste lunchmaaltijd die ik ken, werd gekocht bij een McDonald’s in Tijuana, Mexico. Het kostte twee dollar en vijftig cent, en was het niet heerlijk!

Een sandwich wordt over het algemeen beschouwd als een uitputtende maaltijd, wat betekent dat een sandwich je voor lange tijd kan vullen. Iedereen kan tevreden zijn, absoluut niets extravagant. De sandwich wordt over het algemeen met twee handen gegeten, dus het wordt beschouwd als een ontspannen maaltijd voor twee personen.

Het broodje zat vol calorieën, in de vorm van tweemaal gebakken korst, gebakken tomaat, vlees, zout en peper. Maar, onder al dit smakelijke beslag zat een boodschap: Word dik, eet meer van dit! The Double Down, een bekend restaurant van mijn kennissen, is beroemd om ‘The Big Sandwich’, een nog grotere dubbelzijdige sandwich waar zelfs de mayonaise bij inbegrepen is.

Van de Oostkust fast-food keten ‘Freshies’ komt de smaak van het meest exotische van allemaal: De Bangkok Kip. Volgens haar website: “De Bangkok Kip is de evolutie van de road-rage beef patties. Net als de andere sappige maaltijden wordt de Bangkok Chicken geserveerd als een gourmet-stijl bord van versgebakken kipdelen, gekruid met de hartige benodigdheden die we kennen als de ‘kipmix’. “De kip hoeft blijkbaar niet roze te zijn – het wordt ‘gebraden kip’ genoemd.

Volgens dit menu wordt de Bangkok Kip geserveerd “met klassieke specerijen zoals caprese salade, groene salade, en de steunpilaar specerij, uien, evenals de romige Pepsi regeneraat.” Ook is er een keuze uit “verslavende” dipsauzen. Een van de ingrediënten voor de vorige twee sauzen is “aardappel proteïne”. Dit eiwit is gemaakt van “avocado’s, pitloze druiventomaten, Limabonen, aardappelpuree, gouden pepers, en uien”. In een van deze sauzen zit de “ereyourlisdel”, waarvan wordt gezegd dat het de allereerste samensmelting is van een entomofaag en een fowarded crab. Pepsi is niet nader ingegaan op de aard van de samenstelling, anders dan te verwijzen naar het als een “interessant nieuw ingrediënt”.

De beschrijving van de Bangkok Post van het gerecht als “het genot van een jong kind” leek meer dan een beetje optimistisch.

Lees meer:

Broodjeszaak Tilburg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *